2021. Június 24. János, Iván

MENÜ

Önkormányzat

Polgármesteri Hivatal

Intézmények

Gazdasági Társaságaink

Környezetvédelem
 


Hirdetés
Digitális közműtérkép, közmű-alaptérkép rendelés
 
  Közlemények  -  2013. 08. 07. 14:27  -  www.szekesfehervar.hu
Méltatlan rongálás történt a Városház téri lovasszobron
  
Székesfehérvár Önkormányzata közleményben ítéli el a Városház téri lovasszobor megrongálását. „Az Országalma mellett a Pátzay-féle lovasszobor is városunk egyik jelképe, így nemcsak egy köztéri alkotásban okoztak kárt, hanem Székesfehérvár történelmi múltját sem tartották tiszteletben az ismeretlen tettesek.” - áll a közleményben.
„Megdöbbenve láttuk, hogy valaki megrongálta a 10-es huszároknak emléket állító Városház téri lovasszobrot. Székesfehérvár Önkormányzata mélyen elítéli ezt a tettet, amellyel ismeretlen vandálok megszentségtelenítették ezt az 1938-as Szent István Emlékévben kezdeményezett köztéri alkotást.”
Azért is szomorú az eset, mert Pátzay Pál alkotása az életüket a hazáért feláldozó, az első világháborúban Limanowánál hősi halált halt magyar katonáknak állít emléket.
„A lovasszobor megcsonkítása fehérvárihoz méltatlan és elítélendő cselekedet! Minden jóérzésű ember nevében tiltakozunk az ilyen rongálások ellen, különösen most, hogy Székesfehérvár kiemelkedő ünnepi időszakra készül.”
Az Országalma mellett a Pátzay-féle lovasszobor is városunk egyik jelképe, így nemcsak egy köztéri alkotásban okoztak kárt, hanem Székesfehérvár történelmi múltját sem tartották tiszteletben az ismeretlen tettesek.
„Elítéljük az elkövetőket és minden segítséget megad Önkormányzatunk a rendőrségnek, hogy mielőbb kézre kerítsék a tetteseket. A huszár kardjának helyreállítására és mielőbbi visszahelyezésére a Városgondnokság már megtette a szükséges intézkedéseket. Kocsis Balázs állítja helyre a hiányos, letört kardot.”