2024. Július 31. Oszkár, Ignác, Bató

MENÜ

Önkormányzat

Polgármesteri Hivatal

Intézmények

Gazdasági Társaságaink

Környezetvédelem
 


Hirdetés
Digitális közműtérkép, közmű-alaptérkép rendelés
 
  Közélet  -  2016. 10. 12. 07:39  -  Fraller Ildikó, fotó: Kiss László
A jó kenyér titka és bobajka sütés a Szent István Szakközépiskolában
  
 A kenyérgyártásról tartottak előadást a Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskolában kedden délután. A zenés-képes-filmes bemutatón Balogh László és Nagyné Tihanyi Teréz élelmiszeripari mérnök tanárok beszéltek a kenyérsütés hagyományairól, tudományáról és a legfrissebb hazai előírásokról. A tanműhelyben Németh Péter mesterpék szakoktató és tanítványai mutatták be, hogy készül a bobajka.
A Kenyér hete jegyében különböző programokat szervez az intézmény, csütörtökön nyílt nap lesz, valamint egész heti kenyérakció várja a vásárlókat a tanboltokban. Szombaton a kenyér világnapjára emlékeznek az iskolában. A kenyérről szólnak a hét programjai a Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskolában. Kedden délután rendhagyó bemutatót tartottak a kenyérgyártásról – képekkel, zenével, filmmel, verssel hívva fel a figyelmet a magyar tradíciókra, a pékek munkájára. Kissné Kis Judit tanítványai, Boda Georgina és Kemény Tímea vezették be a témát a kenyér világnapjáról szóló rövid ismertetéssel és Reményik Sándor Mindennapi kenyér című versének felolvasásával: „Az álmom néha kemény, keserű,/ Kérges, barna, mint sokszor a kenyér,/ De benne van az újrakezdés magja,/
De benne van a harchoz új erő, –/ De benne van az élet.”
Balogh László élelmiszeripari mérnök tanár a Biblia és az ókori civilizációk hagyományait felelevenítve beszélt az alapanyagokról, a búzatermesztésről a szántástól az aratásig, majd a gabona feldolgozásáról. Az érdeklődők régi fényképeken keresztül kaphattak betekintést a magyar földművelés múltjáról, de láthatták az előadáson Vincent van Gogh búzamezőt ábrázoló festményét is és hallgathattak a témához kapcsolódó zenét, mint Liszt Ferenc Szent Erzsébet legendájának egy részletét a Magyar Rádió Gyermekkórusának előadásában vagy az LGT Kenyérdalát. Autentikus magyar hagyományokról szólt a kenyérsütést bemutató kisfilm, amelyben egy 86 éves asszony, Ilon néni elevenítette fel a fortélyokat Pista bácsi Tájházában, Szögligeten.
A kenyérsütéssel kapcsolatos legfrissebb hazai előírásokra hívta föl a figyelmet Nagyné Tihanyi Teréz élelmiszeripari mérnök tanár, mint például a sótartalomra, a címkézésre, a súlybeli előírásokra, illetve a rozskenyér rozsliszttartalmának százalékos növekedésére, ami fontos minőségi változásokat jelent a szakmában és a fogyasztásban egyaránt. A délután folyamán a tanműhelyben Németh Péter mesterpék szakoktató és tanítványai, az 1/9 Pb osztály tanulói mutatták be, hogy készül a bobajka: a dagasztástól a vekni formázásán át pihentető kosárba helyezésig.
 
Egész héten napi kenyérakcióval várják a vásárlókat a Palotai úti és a Mátyás király körúti tanboltban – a kedvezményekről a www.sztistvan.hu oldalon vagy a helyszíneken lehet tájékozódni. Csütörtökön nyílt beiskolázási napra várják a diákokat, szombaton 10 órakor emlékezik az iskola a kenyér világnapjára.