2024. Június 25. Vilmos, Viola, Vilma

MENÜ

Önkormányzat

Polgármesteri Hivatal

Intézmények

Gazdasági Társaságaink

Környezetvédelem
 


Hirdetés
Digitális közműtérkép, közmű-alaptérkép rendelés
 
  Gazdaság  -  2017. 02. 09. 12:41  -  Gáspár Péter, fotó: Simon Erika
Bővülő gyakornoki programok segítik a fehérvári diákokat
  
A Gyakornoki program - támogató szolgáltatások című projekt nyitó rendezvényére került sor csütörtökön a Best Western Plus Lakeside Hotelben, ahol arról tanácskoztak a szakemberek, hogyan tudnak minél könnyebben munkahelyet találni a szakmával rendelkező, végzett fiatalok. A munkáltatókat mostantól egy, az unió által támogatott program is segíti.
A program kapcsán Kulcsár Szilvia a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, hogy a gyakorlatot hivatott pótolni a projekt, amelynek keretében a gazdálkodó szervezetek kaphatnak támogatást ahhoz, hogy foglalkoztassanak fiatalokat, hat, illetve több hónapon keresztül. A támogató szolgáltatást a regionális szakképzési centrumok fogják össze. Ez két szempontból is fontos, egyrészt nyomon lehet követni a diákok fejlődését, másrészt visszaigazolást kap arról az intézmény, hogy miként kell, miként érdemes fejleszteni a képzéseket. 
Kulcsár Szilvia szólt arról is, hogy közvetlen kapcsolatuk van a gazdálkodó szervezetekkel és kialakítanak egy adatbázist is a munkaadókról. A Székesfehérvári Szakképzési Centrum már 300 szervezetet keresett meg, országos tekintetben pedig több mint 10 ezer diák csatlakozott a programhoz. A projektre, amely 2020-ig tart, folyamatosan lehet jelentkezni, pályázni.
A projektnyitón Mészáros Attila alpolgármester  „A fiatalok megtartásának lehetőségei -Székesfehérvár Megyei Jogú Város és a térség fejlődése és fejlesztési lehetőségei” címmel tartott előadást. Székesfehérvár alpolgármestere előadásában kiemelte, hogy a kitűzött célok eléréséhez egyrészt a szolgáltatások színvonalának emelése és a fiatalok számára is élhető város kialakítása, másrészt az oktatási rendszer megerősítése szükséges mind a szakképzés, mind pedig a felsőoktatás terén. Kitért arra is, hogy jelentős a munkaerőhiány Székesfehérváron, 1500 üres álláshely van jelenleg városunkban. A cél a szolgáltatások színvonalát növelése: támogatják a lakásépítéseket, és olyan fejlesztéseket akarnak megvalósítani a Modern Városok Program, a TOP, valamint a saját forrásos beruházások révén, melyek vonzóvá teszik a várost a fiatalok számára.
Mészáros Attila elmondta, Székesfehérvár fejlődésének egyik kiemelt kérdése, hogy miként tudja megtartani azokat a fiatalokat, akik a város intézményrendszeréből kikerülnek. "Az unió által támogatott program az utóbbi évek egyik legfontosabb programja abból a szempontból, hogy a szakmával rendelkező, végzett fiatalok munkahelyet találjanak - fogalmazott Mészáros Attila alpolgármester, aki szerint a gazdálkodó szervezetek gyakran nem tudják, vagy nem tehetik meg azt, hogy alkalmazzák azokat a fiatalokat, akik gyakorlat nélkül kerülnek ki az iskolából.