2024. Június 25. Vilmos, Viola, Vilma

MENÜ

Önkormányzat

Polgármesteri Hivatal

Intézmények

Gazdasági Társaságaink

Környezetvédelem
 


Hirdetés
Digitális közműtérkép, közmű-alaptérkép rendelés
 
  Gazdaság  -  2017. 03. 31. 12:02  -  www.szekesfehervar.hu
A város és a megye gazdasági helyzetét értékelték a VOSZ közgyűlésén
  
A város és a megye gazdasági helyzetét értékelő fórumot tartott pénteken a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Fejér Megyei szervezete. Nyitó előadásában Kozák Ákos, a GfK Hungária Kft. ügyvezető igazgatója olyan statisztikai adatokat ismertetett, amelyekből a résztvevők képet alkothattak Fejér megye jellemzőiről, majd Mészáros Attila alpolgármester beszélt Székesfehérvár jelenlegi gazdasági helyzetéről és terveiről.
Értékelő fórumot és közgyűlést tartott pénteken a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Fejér Megyei szervezete a Vállalkozói Központban. Nyitó előadásában Kozák Ákos, a GfK Hungária Kft. ügyvezető igazgatója olyan statisztikai adatokat ismertetett, amelyekből a résztvevők képet alkothattak Fejér megye gazdasági jellemzőiről. Kiemelte, hogy a megyében a kiskereskedelmi vásárlóerő mintegy 6%-al haladja meg az országos átlagot. A legfontosabb adat pedig az, hogy Fejér megyében a legmagasabb a beruházási kedv az országban. Az előadó elmondta, jó hír a vállalkozóknak, hogy a következő időszakban, 2018 végéig a becslések szerint 3-4 százalékos fogyasztásbővüléssel lehet számolni.
A fórumon részt vett Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere is, aki kiemelte, hogy a megyei jogú városok közül Győr és Székesfehérvár rendelkezik a legnagyobb gazdasági potenciállal az országban. Az alpolgármester köszönetet mondott a vállalkozóknak azokért az adóforintokért, amelyekkel a város igyekszik a legjobb tudása szerint gazdálkodni és fejleszteni. Mészáros Attila szólt arról is, hogy a megyében és Székesfehérváron ma már az egyik legnagyobb probléma a munkaerőhiány, amit a helyi ipar és szolgáltató szektor is megérez. Elmondta, hogy közel 1500 betöltetlen álláshely van az ipari parkokban, a térség munkaerőpiaca is kimerült, így a fehérvári ipar próbál a lehető legmesszebbről is behozni munkavállalókat. A mobilitást nehezítő tényezőkről is szólt, kiemelve az ingatlanárak komoly emelkedését Székesfehérváron és környékén.
Mészáros Attila elmondta, hogy 2016-ban kiemelkedő eredményeket értek el a fehérvári cégek, így tavaly meghaladta a 15 milliárd forintot a város iparűzési adóbevétele. Székesfehérvár alpolgármestere a fehérvári felsőoktatásáról is szólt, kiemelve az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karát és a Corvinus Egyetemet, amely az ország első kihelyezett campusát hozta létre Székesfehérváron. Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy az egyetemeknek köszönhetően műszaki és gazdasági téren is biztosított a komoly utánpótlás a fehérvári ipar számára.