2024. Június 25. Vilmos, Viola, Vilma

MENÜ

Önkormányzat

Polgármesteri Hivatal

Intézmények

Gazdasági Társaságaink

Környezetvédelem
 


Hirdetés
Digitális közműtérkép, közmű-alaptérkép rendelés
 
  Sport  -  2017. 04. 01. 15:02  -  www.szekesfehervar.hu A cikk KÉPGALÉRIÁT tartalmaz
Több százan vettek részt a MEFOB és ARAK-VADEX Kupán Székesfehérváron
  
A futásnak, a természet szeretetének szentelték április első hétvégéjét a sportbarátok. Szombaton a Magyar Egyetemi-Főiskolai Tájékozódási Futó Országos Bajnokságon álltak rajthoz az indulók, melyet 2-án, vasárnap a II. ARAK-VADEX Kupa tájfutóverseny követ a fehérvárcsurgói Gaja-szurdokban. A sportprogramokon több száz futó vett részt.
A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) tanévenként meghirdeti a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságokat (MEFOB), melyeknek célja, hogy eldöntsék a bajnoki címeket, a hallgatók körében népszerűsítsék a meghirdetett sportágakat, illetve elősegítsék a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség és az Európai Egyetemi Sportszövetség versenyekre (Universiade, egyetemi világbajnokságok és Európa-bajnokságok) történő kiválasztását a sportolóknak.
A bajnokságokat felsőoktatási intézmények, kisebb számban sportegyesületek rendezik pályázat alapján, együttműködve az illetékes országos és helyi sportági szakszövetségekkel. A pályázatokat a MEFS bírálja el és szakmailag koordinálja. A versenyeken azok a sportolók vehetnek részt, akik a verseny időpontjában valamely felsőoktatási intézmény hallgatói. Az elmúlt évek statisztikái alapján MEFOB versenyeken évente kb. 3500 versenyző vesz részt.
Az esemény megnyitóján Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket. „Néhány évvel ezelőtt éledt újjá Székesfehérváron a tájfutó szakosztály. Amikor Hirt Károly, az ARAK elnöke megkeresett minket azzal, hogy közösen élesszük újjá ezt a szakosztályt, akkor egyből igent mondtunk. Az a múlt, amellyel ez a sportág rendelkezett Fehérváron kötelezett minket arra, hogy segítsünk ebben a kérdésben. Örömteli, hogy már az első nagyon komoly versenyhez el is érkeztünk. Köszönöm a szervezőknek és az ARAK tájfutó szakosztályának, hogy idehozták ezt a fantasztikus versenyt, hiszen Székesfehérvár számára stratégiai kérdés a felsőoktatásnak a fejlesztése. Ez nemcsak az iskolapadban fontos, hanem a kultúra és a sport területén egyaránt, pontosan ezért nagyon fontosak a maihoz hasonló versenyek. Emellett nagyon örülök annak, hogy immáron második alkalommal indulhatnak el a futók az II. ARAK-VADEX Kupán.”
A sportversenyt a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség elnöke prof. dr. Kiss Ádám nyitotta meg. A verseny koradélután indult az István Király Általános Iskola előtt kijelölt versenyközpontból. A futók innen indulva teljesítették a kijelölt pályát a Palotavárosban. Az OB résztvevői váltóban futottak látványos tömegrajttal, az ARAK-VADEX Kupa résztvevői egyéni versenyszámban időeltolódásos indítással. Erre a napra külön versenyt hirdettek a székesfehérvári általános és középiskolák csapatai számára, és díjazták a legtöbb indulót küldő iskolát.
Az eseményen nagy hangsúlyt fektettek továbbá a kerekesszéket használó sportolók integrálására, a tájfutó sporttársak érzékenyítésére. Ennek jegyében külön pályát jelöltek ki a hand-bike-kal érkező „suhanó” futóknak, illetve a klasszikus kerekesszékkel érkezőknek, akik mellé kísérőt is biztosítanak. A verseny támogatja, az E.ON Hungária Zrt., amely megjelenik a versenyen zéró emissziós és földgázüzemű járműveivel, és közreműködött a versenyzők szállításában.