2024. Szeptember 06. Zakariás, Beáta

MENÜ

Önkormányzat

Polgármesteri Hivatal

Intézmények

Gazdasági Társaságaink

Környezetvédelem
 


Hirdetés
Digitális közműtérkép, közmű-alaptérkép rendelés
 
  Gazdaság  -  2010. 12. 30.
Szilveszteri menü - a virsliválasztás aranyszabályai
Szilveszterkor az éves elfogyasztott virslimennyiség hetedét vásárolja meg a lakosság: tavaly év végén megközelítőleg 3800 tonna virslit fogyasztottunk. A vásárlási döntéseknél az elsődleges szempont a kedvező ár, pedig azon túl érdemes lenne megvizsgálnunk, milyen összetevőkből készült a kiválasztott termék. Az élelmiszerbiztonsággal foglalkozó szakemberek évek óta figyelmeztetnek a gyanúsan olcsó virslik kockázataira.
 
 
 Eredetileg fiatal bika húsából készítették, és az arisztokraták egyik kedvenc étele volt az alapjában véve pépesítéssel készülő húskészítmény. A virslifogyasztásnak nincs hosszú időre visszanyúló történelmi hagyománya itthon, a német konyha hatására terjedt el hazánkban. Napjainkban számos kiszerelésben és ízvariánsokkal kapható a termék, amelyből a sertés és a baromfi a legkelendőbb, de olyan különlegességek is megtalálhatók a boltokban, mint a mangalicavirsli.
 
 A hazai virslifogyasztás minden évben növekedést mutat az év utolsó egy hetében. Tavaly megközelítőleg 27 800 tonna virslit vásároltunk összesen az ACNielsen piackutató cég adatai szerint, ennek egyhetedét az ünnepekkor. A termékek 58 százalékban baromfi, 42 százalékban sertés húsból készültek. A kiválasztásnál inkább az ár számít az elsődleges szempontnak, bár megfigyelhető hogy az év többi napjához képest a minőség az ünnepekkor nagyobb jelentőséggel bír.
 
 A Magyar Élelmiszerkönyv szerint a virsli hústartalma legalább 40 százalék, fehérjetartalma legalább 10 százalék, víztartalma legfeljebb 70 százalék, zsírtartalma maximum 25 százalék kell hogy legyen.
 
 Szántó Zoltán, a Pick Szeged Zrt. termékmenedzsere szerint a magyar fogyasztó még mindig nem elég tudatos, ha élelmiszerbiztonsági kérdésekről esik szó. Kevesen vannak tisztában a legalapvetőbb szabályokkal, amit a termék vásárláskor érdemes szem előtt tartani az egészségünk megvédése és az ízélmény fokozása érdekében. "Sajnálatos módon a manapság kapható virslik jelentős része valóban kevés húsból, sok adalékanyagokból készül" – állítja Szántó Zoltán. Mint minden húskészítmény esetében, a virslinél is a felhasznált hús mennyisége befolyásolja a legnagyobb mértékben a termék minőségét. A Pick szakembere szerint virslivásárláskor az alábbi, szabad szemmel ellenőrizhető szempontokat érdemes mérlegelni, hogy lehetőleg finom és minőségi termék kerüljön az asztalunkra.
 
A virsliválasztás aranyszabályai
 
- A termék csomagolásán feltüntetett hústartalom - lehetőségeink szerint azt válasszuk, amelyik nagyobb százalékban tartalmaz húst
- Ha a terméken nem szerepel a hústartalom, úgy inkább kerüljük el a terméket
- Ha a sertéshúson kívül például marhahús is fel van tüntetve és a két húsalapanyag százalékos arányának összege 60 százalék, vagy magasabb, akkor a termék minőségében biztosan nem fogunk csalódni, ugyanis egyes magas minőségű termékek többféle húst is tartalmazhatnak
- A juhbélbe töltött termékek általában magasabb minőségi kategóriát képviselnek, ezért magasabb az árfekvésük
- A laza töltésű, vagy puha állományú virslik kerülendők
- Csak olyan terméket vásároljunk meg melynek gyártója jól beazonosítható, és minőség megőrzési ideje is jól olvasható
 
 
 

Oldal küldése emailben    Oldal nyomtatása

Adóiroda

Ügyfélszolgálat

Főépítészi Iroda

Ügyintézés
   Webkamera

Belépés

Hírek